Sposób przygotowania:
Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi
Do miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wylepić dno jedną częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Ciasto odłożyć do wystudzenia, powinno być twarde.
Orzeszki ziemne posiekać ale nie za drobno. W rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy i jeszcze chwile podgrzewać cały czas mieszając aby składniki się połączyły.
Ponownie natłuścić tortownicę i wylepić dno drugą częścia ciasta. Na wierzchu rozsmarować warstwę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Przygotować krem. Do garnuszka wlać 400 ml mleka i wymieszać z budyniami. Pozostałe 400 ml mleka zgotować z dodatkiem 3-4 łyżek cukru. Wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić do wytudzenia przykrywając aby nie zrobił się kożuch. Następnie utrzeć masło i porcjami dodawać wystudzony budyń.
Do tortownicy w której piekło sić ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem z masą orzechową, orzechami do góry. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty ciasta zmiękły.
W międzyczasie orzechowy wierzch 2-3 razy porządnie posmarować wodą aby lepiej zmiękł, dzięki temu nie będzie się kruszył przy krojeniu.
*Można też wierzchni blat położyć orzechami do kremu a ciasto polać polewą czekoladową.
Orzeszki ziemne posiekać ale nie za drobno. W rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy i jeszcze chwile podgrzewać cały czas mieszając aby składniki się połączyły.
Ponownie natłuścić tortownicę i wylepić dno drugą częścia ciasta. Na wierzchu rozsmarować warstwę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Przygotować krem. Do garnuszka wlać 400 ml mleka i wymieszać z budyniami. Pozostałe 400 ml mleka zgotować z dodatkiem 3-4 łyżek cukru. Wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić do wytudzenia przykrywając aby nie zrobił się kożuch. Następnie utrzeć masło i porcjami dodawać wystudzony budyń.
Do tortownicy w której piekło sić ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem z masą orzechową, orzechami do góry. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty ciasta zmiękły.
W międzyczasie orzechowy wierzch 2-3 razy porządnie posmarować wodą aby lepiej zmiękł, dzięki temu nie będzie się kruszył przy krojeniu.
*Można też wierzchni blat położyć orzechami do kremu a ciasto polać polewą czekoladową.
![Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/snikers-ciasto-z-orzeszkami-ziemnymi-348652.jpg)
![Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/snikers-ciasto-z-orzeszkami-ziemnymi-348654.jpg)
![Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/snikers-ciasto-z-orzeszkami-ziemnymi-348655.jpg)
![Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi Snikers - ciasto z orzeszkami ziemnymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/snikers-ciasto-z-orzeszkami-ziemnymi-348660.jpg)
gosiapiotrek23
katarzynafijoł
Iwona1979