WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 614]

Orzechy w miodzie z solą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słodkie i chrupiące orzechy włoskie w miodzie, z delikatną nutą soli.

Orzechy w miodzie z solą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechy w miodzie z solą

 

Sposób przygotowania:

Orzechy w miodzie z solą
Orzechy włoskie obieramy z łupin tak, by jak najmniej je pokruszyć, lub kupujemy ładne połówki. Wsypujemy je na suchą patelnię i prażymy kilka minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy na patelnię małą łyżkę masła, a gdy się rozpuści, 3 łyżki miodu i cały czas mieszamy. Posypujemy solą. Smażymy kilka minut, aż orzechy całe pokryją się miodowym sosem, który powinien zniknąć z dna patelni. Gorące orzechy przekładamy cienką warstwą na blaszkę i dobrze studzimy. Następnie zdejmujemy z blaszki i kruszymy na mniejsze kawałki, jeżeli się posklejały.
Orzechy w miodzie z solą
Orzechy włoskie najpierw same prażymy na suchej patelni.
Orzechy w miodzie z solą
Do orzechów dodajemy masło, a następnie miód.
Orzechy w miodzie z solą
Orzechy z miodem solimy i cały czas dokładnie mieszamy.
Orzechy w miodzie z solą
Orzechy studzimy na blaszce, by się mocno nie posklejały.

Tagi:

beza bezy