sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Orzeszki- komunijny hit

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Maj to miesiąc komunijny. Po pięknej uroczystości nadchodzi pora na poczęstunek. Tradycją w wielu domach są orzeszki. Mała słodka przekąska, smażona w specjalnej patelni i nadziewana kremem. Serdecznie zapraszam.

Orzeszki- komunijny hit Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Orzeszki- komunijny hit

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 250 g margaryny
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1 szkl śmietany
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Krem:

Sposób przygotowania:

Orzeszki- komunijny hit

Przygotowanie ciasta:

Orzeszki- komunijny hit
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej duży dołek. Śmietanę mieszamy z sodą. Margarynę oraz smalec ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy żółtka, sól, cukier i ocet. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało jednolite ciasto.

Smażenie:

Orzeszki- komunijny hit
Z ciasta robimy niewielkie kulki, które smażymy w specjalnej patelni.

Teraz pora na najbardziej pracochłonny etap przygotowań. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki o wielkości wiśni. Najlepiej będzie, kiedy przygotujemy wszystkie a potem zaczniemy je smażyć. Jeżeli mamy pomocnika możemy od razu rozgrzać patelnię z obu stron. Najlepiej ustawić ją na najmniejszym palniku, ponieważ podczas smażenia wydobywa się tłuszcz, który zabrudzi nam kuchenkę. Dodatkowo będziemy mieli pewność, że nie przypalimy orzeszków. Do środka patelni wkładamy po 8 kuleczek i mocno ją zaciskamy. Ciasto powinno równomiernie wypełnić wgłębienia. Jeżeli będzie wyciekało poza, musimy zmniejszyć wielkość kulek. Jeśli połówki orzeszków będą nierówne, mniejsze od foremek, musimy zwiększyć ilość ciasta. Obsmażamy równomiernie z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy do miski. Niestety nie udało mi się policzyć ilości sztuk jakie zrobiłam, ponieważ synek co chwilę podjadał je. Z tej porcji wychodzi ich sporo (cała duża miska).

Przygotowanie kremu:

Orzeszki- komunijny hit
Przygotowujemy krem orzechowy, którym nadziewamy orzeszki.

Kiedy usmażymy już wszystkie, musimy je "oczyścić". Odłamujemy resztki ciasta, które wystawały poza formę. Chodzi oto, aby połówki orzeszków pasowały do siebie. Pora na krem. Ucieramy masło stopniowo dodając masę krówkową. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do masy. Jedną połówkę orzeszka napełniamy kremem i nakładamy drugą. Ta czynność również jest pracochłonna więc najlepiej zaprosić domowników do pomocy. Gotowe orzeszki przechowujemy w lodówce. Najlepiej jeśli przygotujemy je dwa dni wcześniej aby dobrze