migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Orzeszki z kruchego ciasta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne chrupiące orzeszki amak dzieciństwa. Nie miałam maszynki ale ja zadobyłam i teraz robimy razem z córeczką. Orzeszki można nadziać dowolnym kremem.

Orzeszki z kruchego ciasta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzeszki z kruchego ciasta

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 150 ml gęstej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Orzeszki z kruchego ciasta
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki i piec na złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut. Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia. Następnie odkroić wystające ciasto i nadziewać dowolnym kremem sklejając dwie połówki w jeden orzeszek. Ja orzeszki nadziałam masą budyniową z dodatkiem mielonych migdałów. Posypac cukrem pudrem i można zajadać.
Orzeszki z kruchego ciasta
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto.
Orzeszki z kruchego ciasta
Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki.
Orzeszki z kruchego ciasta
Kuleczki wkładać do maszynki i piec na złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut.
Orzeszki z kruchego ciasta
Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia.