nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Orzeszki z masą z orzechów włoskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przyjemnie się prezentujące i świetne w smaku kruche ciasteczka w kształcie orzechów przełożone masą z orzechów włoskich.

Orzeszki z masą z orzechów włoskich

Składniki:

Orzeszki z masą z orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Orzeszki z masą z orzechów włoskich
Z mąki pszennej (300g), 3 żółtek, 1 opakowania cukru waniliowego, 3 łyżek cukru pudru, 120g masła oraz z całej ilości smalcu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Blaszane foremki do pieczenia orzeszków wykładać, wylepiać zagniecionym ciastem. Wylepione ciastem foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec orzeszkowe foremki przez około 15 minut. Upieczone ciasteczka w kształcie połówek orzechów zostawić do wystygnięcia. Orzechy włoskie zmielić na drobno (w blenderze lub młynku do kawy, w urządzeniu, który zmieli je bardzo drobno). Z całości mleka odlać pół szklanki, a resztę mleka przelać do garnuszka i nastawić je na gotowanie. W odlanym mleku wymieszać 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1 opakowanie cukru waniliowego (o wadze 16g). Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć, unosić się przelać do niego mąki i cukier wymieszane w odlanym wcześniej mleku. Gotować wszystko przez moment na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż zawartość garnka zgęstnieje i powstanie budyń. Przygotowany tym sposobem budyń odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie chłodniejszy, przestygnięty zmiksować go z miękkim masłem (w ilości 200g) oraz z 5 łyżkami cukru pudru dodając do miksowanych składników w trakcie ucierania także zmielone orzechy włoskie oraz spirytus (można go zastąpić wódką lub jeśli orzeszki będą jeść dzieci można w ogóle zrezygnować z alkoholu zastępując go mlekiem w tej samej ilości wymieszanej z dowolnym aromatem do ciast), Wszystkie zmiksowane razem składniki będą stanowiły masę do orzeszków. Gotową masą przekładać upieczone orzeszki nakładając trochę masy do jednej połówki orzeszka i przykładając do niego drugiego pustego orzeszka zlepiając tym samym obie części orzeszka masą. Nadmiar masy wystający poza orzeszek odbierać, odkładać. Przełożone masą ciasteczkowe, kruche orzeszki odłożyć do lodówki i tam też je przechowywać.