kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Oscypek marynowany w miodzie i chilii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gorący, roztapiający się oscypek marynowany w miodzie i chilii serwowany w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii to pyszna przystawka na ciepło.

Oscypek marynowany w miodzie i chilii

Składniki:

Oscypek marynowany w miodzie i chilii

podstawowe

  • duży oscypek
  • 2-3 łyżeczki miodu naturalnego
  • łyżka oleju
  • papryczka chilii świeża lub płatki suszonej papryczki

 

Sposób przygotowania:

Oscypek marynowany w miodzie i chilii
Oscypek kroimy na plastry o grubości około 2cm.

Miód mieszamy z oliwą drobno posiekaną papryczka chilli. Marynujemy przynajmniej przez 1h a najlepiej przez cała noc.

Plastry oscypka wyciągamy z marynaty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 8 minut aż ser będzie gorący i miękki.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki myjemy i rozkrawamy na pól. Skrapiamy oliwa z oliwek. Solimy i pieprzymy.

Dodajemy garść świeżych listków bazylii. Mieszamy.

Gorący ser przekładamy na talerze. Serwujemy z dodatkiem sałatki z pomidorów.