Sposób przygotowania:
Serowo pieczarkowe bułeczki
Ciasto : W rondelku podgrzać lekko mleko, dodać do niego drożdże i cukier i dobrze wymieszać. Masło stopić w drugim naczyniu i przestudzić. Do misy robota wlać płynne jeszcze masło, mleko i dodać mąkę wymieszaną wcześniej z solą. Wyrabiac ciasto przez około 5 minut a potem wyjąć je na blat lub stolnicę i jeszcze zagnieść. Potem przełożyć je do miski, oprószyć lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Nadzienie : Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry a cebulę w piórka. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, wrzucić pokrojone pieczarki apotem cebulę i smażyć do miękkości. Doprawić do smaku i przestudzić a potem podzielić farsz na 8 porcji.
Wykonanie : Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić ale przez chwilkę i podzielić na tyle porcji co farsz czyli 8. W dłoni rozpłaszczyć każdą porcję ciasta ( nie ma potrzeby wałkowania ) i na środku kłaść porcję nadzienia. Zlepiać bułeczki i układać je łączenie do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe bułeczki zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Potem już wyrośnięte posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i posypać sezamem.
Bułeczki piec 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 195-200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło.
Nadzienie : Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry a cebulę w piórka. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, wrzucić pokrojone pieczarki apotem cebulę i smażyć do miękkości. Doprawić do smaku i przestudzić a potem podzielić farsz na 8 porcji.
Wykonanie : Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić ale przez chwilkę i podzielić na tyle porcji co farsz czyli 8. W dłoni rozpłaszczyć każdą porcję ciasta ( nie ma potrzeby wałkowania ) i na środku kłaść porcję nadzienia. Zlepiać bułeczki i układać je łączenie do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe bułeczki zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Potem już wyrośnięte posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i posypać sezamem.
Bułeczki piec 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 195-200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło.