Sposób przygotowania:
Ostry rosół z chrzanem i chilii
Na początku wrzucamy mięso do zimnej wody (ja miałam wędzone udko), a następnie zagotowujemy (powoli). Obieramy cebulę i marchew. Por kroimy w cienkie plastry, tak samo chili. Ząbek czosnku kroimy wzdłuż. Całość wrzucamy do zagotowanego wywaru i gotujemy na malutkim ogniu. Przyprawiamy wdł. smaku pieprzem, dodajemy listek laurowy, chrzan. Jeśli nie mamy wstrząsająco warzyw dodajemy też pół kostki bulionowej (jeśli mam, wystarczy sól). Gotujemy szklankę makaronu w osolonej wodzie. Wywar jest gotowy w 3 godziny, następnie odsączamy zawartość i wyjmuję z niej to co zamierzam później wykorzystać: Z udka odrywamy kawałki mięsa, marchew kroimy w plastry, dodajemy też kawałki cebuli. Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy wywarem, nakłamy "gęstą" część. Pierwszy mój rosół, prosty, ostry i aromatyczny :)