Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ostry rosół z chrzanem i chilii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny rosół ale w moim wykonaniu ma zupełnie inny smak

Ostry rosół z chrzanem i chilii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ostry rosół z chrzanem i chilii

 

  • 2 plastry chili
  • wędzone udko
  • 1 szkl makaronu
  • 1 listek laurowy
  • 1 machew
  • 5 plastrów pora
  • 1/2 szt kostki bulionowej
  • 1/3 łyżeczka chrzan
  • 1 cebula
  • Sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ostry rosół z chrzanem i chilii
Na początku wrzucamy mięso do zimnej wody (ja miałam wędzone udko), a następnie zagotowujemy (powoli). Obieramy cebulę i marchew. Por kroimy w cienkie plastry, tak samo chili. Ząbek czosnku kroimy wzdłuż. Całość wrzucamy do zagotowanego wywaru i gotujemy na malutkim ogniu. Przyprawiamy wdł. smaku pieprzem, dodajemy listek laurowy, chrzan. Jeśli nie mamy wstrząsająco warzyw dodajemy też pół kostki bulionowej (jeśli mam, wystarczy sól). Gotujemy szklankę makaronu w osolonej wodzie. Wywar jest gotowy w 3 godziny, następnie odsączamy zawartość i wyjmuję z niej to co zamierzam później wykorzystać: Z udka odrywamy kawałki mięsa, marchew kroimy w plastry, dodajemy też kawałki cebuli. Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy wywarem, nakłamy "gęstą" część. Pierwszy mój rosół, prosty, ostry i aromatyczny :)
Ostry rosół z chrzanem i chilii
Gotujemy udko w wodzie lub jeszcze lepiej w bulionie
Ostry rosół z chrzanem i chilii
Kroimy warzywa i dodajemy do garnka z udkiem
Ostry rosół z chrzanem i chilii
Przygotowujemy w tym czasie miękki makaron
Ostry rosół z chrzanem i chilii
Odsączamy warzywa i wykorzystujemy to co nam smakuje

Tagi:

makaron