Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Ostrygi z salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostrygi z salsą to ciekawy pomysł na przystawkę z dodatkiem czosnku, papryki, cebuli oraz posiekanych ziół.

Ostrygi z salsą

Składniki:

Ostrygi z salsą

Ostrygi

  • 2 szklanki soli kamiennej
  • 12 ostryg

Salsa

  • pomidor pokrojony w kostkę bez nasion
  • ¼ ogórka pokrojonego w kostkę bez nasion
  • mała zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwy z oliwek
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • garść posiekanych świeżych ziół – pietruszki, szczypiorku i koperku
  • 2 posiekane dymki cebuli
  • Salt sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ostrygi z salsą
Salsa. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw solą i pieprzem. Zaaranżuj talerz solą kamienną. Wyjmij ostrygi z muszelek i wsadź do nich łyżkę salsy, przykryj ostrygą i kolejną łyżeczką salsy. Przypraw posiekaną pietruszką, szczypiorkiem i sokiem pomidorowym. Z takiej ilości wychodzą 4 porcje dania.