Sposób przygotowania:
Ostrygi zapiekane
Muszle podważamy delikatnie nożem i otwieramy i odcinamy ostrygi od skorupek. Zostawiamy te głębsze skorupki opłukujemy je i odstawiamy chwilowo na bok, Wyjęte ostrygi opłukujemy w osolonej wodzie. W garnuszku dotujemy wino, jak się zagotuje wrzucamy ostrygi i gotujemy jakieś kilka sekund (4-5 sek.) na wysokim ogniu i wyjąc. Jajko ugotować na twardo, pietruszkę posiekać i jajko też. Blachę posypujemy grubą solą i układamy na niej skorupki wypełnione ostrygą i posypane jajkiem i pietruszką. Roztapiamy masło na patelni i dodajemy bułkę tartą podsmażamy do zarumienienia. Następnie polewamy tym poukładane ostrygi na blaszce. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 C na 5-7 min., po wyjęciu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!!!
marietta