Sposób przygotowania:
Otręby gryczane z jabłkiem i rodzynkami na mleku
Na samym początku otręby gryczane przesypać do niedużego garnuszka i zalać je mlekiem, a następnie odstawić je na kilka minut, by napęczniały, namiękły. W tym czasie umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i zetrzeć je do miseczki na tarce, na grubych oczkach. Do garnuszka z otrębami zalanymi mlekiem dodać starte jabłka, rodzynki, brązowy cukier i solidną dawkę cynamonu. Garnuszek z całą zawartością przestawić na palnik kuchenki i nastawić na gotowanie. Gotować otręby na mleku z dodatkami kilka minut na niedużym płomieniu od czasu do czasu je mieszając do momentu, aż otręby będą miękkie i mleko się odpowiednio podgrzeje. Przelać gotowe otręby na mleku do miseczki i udekorować je kawałkiem jabłka. Najlepiej zjadać na ciepło. Ja użyłam do tej zupy mlecznej otrębów gryczanych, ale tym samym sposobem można przygotować otręby każdego rodzaju, jak i płatki owsiane, ryżowe, czy ulubioną kaszę.
Nina W.