nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Otręby gryczane z jabłkiem i rodzynkami na mleku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pożywne i sycące otręby gryczane na mleku z dodatkiem jabłek, rodzynek i cynamonu o małej kaloryczności i o posmaku szarlotki. Taka mleczna zupa będzie świetna na śniadanie.

Otręby gryczane z jabłkiem i rodzynkami na mleku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Otręby gryczane z jabłkiem i rodzynkami na mleku

 

  • 6 łyżek otrąb gryczanych
  • 300ml mleka
  • 2 jabłka
  • 1,5 łyżki rodzynków
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Otręby gryczane z jabłkiem i rodzynkami na mleku
Na samym początku otręby gryczane przesypać do niedużego garnuszka i zalać je mlekiem, a następnie odstawić je na kilka minut, by napęczniały, namiękły. W tym czasie umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i zetrzeć je do miseczki na tarce, na grubych oczkach. Do garnuszka z otrębami zalanymi mlekiem dodać starte jabłka, rodzynki, brązowy cukier i solidną dawkę cynamonu. Garnuszek z całą zawartością przestawić na palnik kuchenki i nastawić na gotowanie. Gotować otręby na mleku z dodatkami kilka minut na niedużym płomieniu od czasu do czasu je mieszając do momentu, aż otręby będą miękkie i mleko się odpowiednio podgrzeje. Przelać gotowe otręby na mleku do miseczki i udekorować je kawałkiem jabłka. Najlepiej zjadać na ciepło. Ja użyłam do tej zupy mlecznej otrębów gryczanych, ale tym samym sposobem można przygotować otręby każdego rodzaju, jak i płatki owsiane, ryżowe, czy ulubioną kaszę.
Otręby gryczane z jabłkiem i rodzynkami na mleku
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko będące dodatkiem do otrąb ścierane na dużych oczkach tartki
Otręby gryczane z jabłkiem i rodzynkami na mleku
Otręby zalane mlekiem z dodatkiem jabłek cukru rodzynek i cynamonu umieszczone w garnuszku nastawione na gotowanie