KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Owoce morza po tajsku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smak tajskiego morza w naszej kuchni.

Owoce morza po tajsku. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owoce morza po tajsku.

 

  • 4 krewetki królewskie,
  • 6 krewetek małych w pancerzykach,
  • duży świeży kalmar,
  • 3 szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • mały pęczek pietruszki,
  • sos ostrygowy,
  • sos sojowy,
  • mała ostra papryczka,
  • łyżeczka cukry,
  • 1/2 limonki,

Sposób przygotowania:

Owoce morza po tajsku.
Krewetki królewskie obieramy z pancerza, wyciągamy czarną nitkę z grzbietu, kalmary czyścimy, częściowo kroimy w obrączki a pozostałe w prostokąty nacięte w kratkę. Na rozgrzaną patelnię skropioną tłuszczem wrzucamy pokrojoną szalotkę, czosnek i imbir, dodajemy cukier i szklimy, następnie dodajemy wszystkie owoce morza. Wszystko smażymy około 5-6 minut dodajemy sosy, paprykę. Gotową potrawę posypujemy posiekaną pietruszką i skrapiamy limonką. Kieliszek dobrego wytrawnego białego wina i można życzyć SMACZNEGO.
Owoce morza po tajsku.
Przygotowujemy owoce morza, myjemy, czyścimy.
Owoce morza po tajsku.
Krewetki królewskie obieramy z pancerza i wyciągamy czarną nitkę.
Owoce morza po tajsku.
Szalotkę, czosnek, imbir kroimy i smażymy następnie dodajemy owoce morza i pozostałe składniki.