jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Owoce w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonały deser z owocami dla dzieci i dorosłych

Owoce w galarecie

Składniki:

Owoce w galarecie

 

  • gruszki z kompotu
  • jabłka z kompotu
  • śliwki węgierki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 galaretka owocowa
  • 1 łyżka konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania:

Owoce w galarecie
Zagotować wodę z cukrem.
Obgotowywać po kolei połówki obranych jabłek i gruszek, aby były miękkie, lecz nie rozgotowywały się.
Na końcu bardzo krótko obgotować śliwki.
Połówki owoców ułożyć w dużej kompotnierce.
W miejscu wydrążonych gniazd nasiennych włożyć wiśnie z konfitury.
Rozpuścić galaretkę w wodzie, w której obgotowywane były owoce, a gdy zacznie gęstnieć, oblać nią ułożone owoce.
Deser przed podaniem mocno ochłodzić.