Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ryż zapiekany z owocami, budyniem i kruszonką jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Smakuje na zimno i na ciepło. Jako danie na słodko lub deser.

Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Kruszonka: Mąkę, masło, cukier i cukier wanilią wsypać do miski rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki. Pod koniec wsypać dodać migdałowe.

Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę.

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 100 ml mleka i odrobiny soli. Lekko przestudzić, dodać cynamon, 1 łyżkę masła, cukier, wymieszać.

Formę do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, brzoskwinie i pozostały ryż, wyrównać.

Z 400 ml mleka i mączki budyniowej ugotować budyń, gorący wylać na ryż, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Zapiekać około 15-20 minut.
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Z mąki, masła, cukru i płatków migdałowych zrobić kruszonkę.
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Ugotowany ryż wymieszać z cynamonem, cukrem i masłem.
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Połowę ryżu wyłożyć do przygotowanej formy.
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Wsypać obrane i pokrojone w kosteczkę brzoskwinie.
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Przykryć resztą ryżu i zalać ugotowanym budyniem.
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Po wierzchu posypać kruszonką z płatkami migdałowymi i włożyć do piekarnika.
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.

Tagi:

ryż