Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i budyniem
Kruszonka: Mąkę, masło, cukier i cukier wanilią wsypać do miski rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki. Pod koniec wsypać dodać migdałowe.
Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę.
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 100 ml mleka i odrobiny soli. Lekko przestudzić, dodać cynamon, 1 łyżkę masła, cukier, wymieszać.
Formę do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, brzoskwinie i pozostały ryż, wyrównać.
Z 400 ml mleka i mączki budyniowej ugotować budyń, gorący wylać na ryż, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zapiekać około 15-20 minut.
Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę.
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem 100 ml mleka i odrobiny soli. Lekko przestudzić, dodać cynamon, 1 łyżkę masła, cukier, wymieszać.
Formę do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, brzoskwinie i pozostały ryż, wyrównać.
Z 400 ml mleka i mączki budyniowej ugotować budyń, gorący wylać na ryż, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zapiekać około 15-20 minut.