Ciasto Delicja

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Lekkie ciasto z mleczną pianką

Ciasto Delicja

Składniki:

Ciasto Delicja

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • mleczna pianka:
  • pół litra śmietany 30 %
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 dag brzoskwiń z puszki

 

  • Dodatkowo:
  • 3 paczki delicji (około 30 szt)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Delicja
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. na koniec dodać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 170-180 st. około 35-40 minut.

mleczna pianka:

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do śmietany dodać wystudzoną galaretkę i razem zmiksować. Na biszkopt poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącym mleczną pianką.

Na całość poukładać delicje i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody. Pozostawić w lodówce do stężenia.