BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Ciasto Delicja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pracochłonne w przygotowaniu ciasto , ale za to jakie smaczne !

Ciasto Delicja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Delicja

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • margaryna
  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl maku suchego
  • Dodatki:
  • 2 op delicji wiśniowych
  • 2 galaretki wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Delicja
Oddzielamy żółtka od białek , białka ubijamy na pianę . Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę , dodajemy mąkę z proszkiem , a na końcu pianę , którą delikatnie mieszamy z ciastem . Ciasto pieczemy w 180 C , sprawdzamy patyczkiem , czy jest już upieczone Masa:gotujemy z cukrem 1 i 1/2 szkl. mleka .W reszcie mleka rozmącamy żółtka , dodajemy mąkę , mieszamy , aby nie powstały grudki . Masę wlewamy na gotujące się mleko . Mieszamy i gotujemy budyń . Schładzamy . Ucieramy margarynę , dodajemy porcjami masę o temp. pokojowej . Ciasto kokosowe:ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier , suchy mak , mąkę i proszek do pieczenia . Pieczemy w prostokątnej formie w temp.180 C około 20-30 minut .Upieczone ciasto studzimy . na ostudzony biszkopt wykładamy 1/2 masy , na to ciasto z kokosem , znów masę i delicje . Całość zalewamy tężejącą galaretką . Pycha na drugi dzień!
Ciasto Delicja
Pieczemy biszkopt w prostokątnej formie .
Ciasto Delicja
Pieczemy ciasto kokosowe w blaszce takiej w jakiej piekliśmy biszkopt .
Ciasto Delicja
Ciasto przekładamy kremem , układamy delicje .
Ciasto Delicja
Galaretka musi troszeczkę stężeć , wtedy wylewamy na ciasto .