jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Owocowe crumble

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Angielski deser z zapiekanych pod kruszonką świeżych owoców, podawany na gorąco,z gorącym kremem lub lodami waniliowymi czy bitą śmietaną:)

Owocowe crumble

Składniki:

Owocowe crumble

 

  • CIASTO
  • 15 dag mąki pszennej
  • 8 dag cukru kryształu
  • ½ kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA I
  • 50-70 dag rabarbaru (lub innych owoców jak śliwki, jabłka, jagody, itp)
  • 10-15 dag cukru kryształu
  • ewentualnie jako dodatek
  • MASA II
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Owocowe crumble
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Z przepisu na ciasto wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto, aby powstała kruszonka. Następnie w naczyniu żaroodpornym poukładać owoce, posypać je cukrem i kruszonką. Piec bez przykrycia około 40-50 minut w temperaturze 200°C i podawać na gorąco z lodami lub ubitą śmietaną. Jako dodatek w między czasie pieczenia, z przepisu na masę II można zrobić kremową masę. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka i mąkę kukurydzianą, a kiedy mleko się zagotuje wlać masę mączną i mieszać gotując chwilę. Tak przygotowaną masę wylać na upieczone ciasto i podawać na gorąco z lodami lub ubitą śmietaną kremową.