sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Owocowe cudo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest pyszne ślicznie wygląda.

Owocowe cudo

Składniki:

Owocowe cudo

 

  • Masa;

 

  • 1 opakowanie żelatyny w płatkach Dr. Oetkera
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżek syropu malinowego
  • 200 g malin - mogą być mrożone
  • 250 ml waniliowego serka homogenizowanego

 

  • Obłożenie;

 

 

  • 1 gotowy biszkopt

 

  • Do nasączenia;

 

  • 2 łyżk cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Owocowe cudo
Masa; Żelatynę namoczyć na 5 minut w zimnej wodzie . Żółtka z cukrem ubić na parze , na puszystą masę , ostudzić. Maliny zmiksować , dodać łyżkę soku z cytryny. Syrop malinowy podgrzać i rozpuścić w nim odciśniętą z wody żelatynę , schłodzić. Do masy żelatynowej dodawać po trochę masy malinowej i serka homogenizowanego , razem wymieszać. Do miski o górnej śrdnicy 16 cm nałożyć mieszankę malnową , zostawć w lodówce do stężenia. Z blatu biszkoptowego wyciąć nożem koło o średnicy 16 cm , nasączyć ponczem zrobionym z cukru , wody i soku z cytryny. Obłożenie; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i Śmietan - fixu Dr. Oetkera. Blat biszkoptowy położyć na talerzu , wyłożyć na niego masę malinową z miski , podważając brzegi nożem , a następnie obłożyć bitą śmietaną , formując kulę.

Tagi:

biszkopt