Owocowe pierogi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

kolejne pierogi które zjadłam ze smakiem- dzięki pomocy siostry

Owocowe pierogi

Składniki:

Owocowe pierogi

 

  • Na dwie osoby:
  • 350 gram mąki
  • 250 ml wody
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 gram wiśni
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5-2 litry wody

Sposób przygotowania:

Owocowe pierogi
Do rondelka wlałam szklankę wody i zagotowałam. W między czasie na stolnicę wysypałam mąkę i zrobiłam pośrodku dziurę. Wbiłam jajko i dodałam wodę. Szybko zagniatałam. Rozwałkowałam ciasto i za pomocą szklanki wycinałam koła. Umyte wiśnie wydrążyłam z pestek i lekko odcisnęłam sok. Wiśnie przemieszałam z cukrem. Na każde kółko wkładałam łyżkę owoców i zaklejałam pierogi. Na gotującą się wodę ( ok 2 litry) wrzucałam uformowane pierogi. Gdy wypływały na wierzch może po 3-5 minutach ( to zależy od gazu) wyjmowałam i natychmiast polewałam jogurtem naturalnym.

Tagi:

pierogi danie