Sposób przygotowania:
Owocowe pizzerkiCiasto
Wszystkie składniki zagnieść rękami i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Sos jogurtowy
Jogurt wymieszać z miodem.
Formowanie pizzerek
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, a następnie za pomocą szklanki/ talerzyka wykrawać krążki o średnicy około 9 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do napuszenia.
ETAP 4:
Po tym czasie wysmarować krążki sosem jogurtowym i udekorować owocami. Piec w 200 st.C około 15-20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Podawać jeszcze ciepłe, np. zresztą sosu jogurtowego i owocami. Smacznego!
Holly
Marika-
Magdalena88
akrobatka2
Dodatek miodu do jogurtu można pominąć ;) Ale moim zdaniem pizzerki są idealnie słodkie, nie przesłodzone ;D Owoce (maliny, porzeczki, jeżyny itp.) są kwaskowate i bardzo dobrze równoważą słodycz sosu. Pozdrawiam!
Marika- napisał(a):
akrobatka2
Magdalena88 napisał(a):