Sposób przygotowania:
Deserowa pizza Eli
Mąkę przesiać do miski. Do garnuszka włożyć drożdże,wlać ciepłą wodę,dodać cukier,łyżkę mąki i wymieszać. Zaczyn drożdżowy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać. Limonkę dokładnie wyszorować szczoteczką,sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy,jajko,olej,cukier waniliowy,skórkę otartą z limonki i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trzy okrągłe blaszki do pizzy ( 38 cm ) wysmarować olejem. ciasto podzielić na trzy części i rozłożyć na blaszkach. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 15 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Truskawki włożyć do garnka,odmrozić,zagotować i zmiksować. Do sosu dodać cukier i gotować na małym ogniu bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Podczas gotowania często mieszać,żeby sis się nie przypalił. Pomarańcze i limonki dokładnie wyszorować szczoteczką,sparzyć wrzątkiem i pokroić na grube plastry. Kiwi umyć,obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mango umyć,pokroić w plastry i obrać ze skórki. Granat umyć,przeciąć na pół i wybrać nasiona. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Krążki ciasta posmarować sosem truskawkowym i rozłożyć na nich plastry pomarańczy i limonki. Blaszki włożyć jeszcze do piekarnika i piec około 5-8 minut. Na pizze rozłożyć jeszcze kiwi i mango. Pizze ozdobić ubitą śmietaną i posypać pestkami granata. Pizze podzielić na porcje. Ja miałam gości i dlatego upiekłam trzy pizze. Smacznego!