paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Owocowo - miodowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tworząc ten deser zainspirowałam się malinowo-owsianymi przekładańcami wg Nigelli. Ciastka zastąpiłam miodem, i urozmaiciłam całość dając różne owoce zamiast samych malin. Deser wyszedł genialny :)

Owocowo - miodowa rozkosz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owocowo - miodowa rozkosz

 

  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2 kiwi
  • 1 owoc kaki
  • 1 plaster świeżego ananasa (ok 2-3 cm szeroki)
  • 12 łyżek miodu
  • 4 łyżeczki musu/ konfitury żurawinowej lub malinowej (u mnie żurawinowy mus, ważne żeby miał czerwony-różowy kolor dla kontrastu)
  • Czekoladowe serca do dekoracji

Sposób przygotowania:

Owocowo - miodowa rozkosz
Owoce obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i każdy owoc blendujemy w osobnym pojemniku. Do szklanek nakładamy po 1 łyżce jogurtu. Na jogurt nakładamy po łyżce miodu. Następnie nakładamy 2 łyżki musu z kiwi. Czynności powtarzamy zmieniając tylko owoc. Warstwy wyglądają następująco: Jogurt - miód - kiwi - jogurt - miód - ananas - jogurt - miód - kaki - jogurt. Na wierzch deseru nakładamy kleks czerwonego musu/ konfitury. Deser dekorujemy sercem z czekolady. Ja serce zrobiłam sama (rozpuściłam ciemną czekoladę w kąpieli wodnej, płynną przelałam do strzykawki i wyciskałam wzory na filię spożywczą, gdy zastygły delikatnie je odkleiłam.) Deser dobrze jest robić na świeżo, gdyż owoce są soczyste i warstwy mogłyby się wymieszać. Smacznego :)
Owocowo - miodowa rozkosz
Owoce obieramy, kroimy i blendujemy na mus
Owocowo - miodowa rozkosz
Do szklanki nakładamy jogurt, miód i kiwi
Owocowo - miodowa rozkosz
Czynność powtarzamy i nakładamy warstwy zmieniając owoc
Owocowo - miodowa rozkosz
Na iwerzch nakładamy mus z żurawiny a następnie dekorujemy czekoladowym sercem