Sposób przygotowania:
Owocowy - truskawkowy torcik
Żółtka oddzielić od białek, ucierać z połową cukru na parze, aż masa zgęstnieje. Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z żółtkami. Mąkę wysypać na żółtka, białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na mąkę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, posypać mąką, wlać ciasto, Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika, piec ok. 25 min, przestudzić, przekroić w poprzek. Truskawki umyć, osączyć, 1/4 udusić z 5 dag cukru, ostudzić, posmarować krążki ciasta, ułożyć na nich pokrojone truskawki. Śmietankę ubić z pozostałym cukrem, przełożyć tort, resztą truskawek zmiksować i dodać do ubitej śmietanki, posmarować wierzch i boki - boki obłożyć rurkami waflowymi, udekorować truskawkami, lub inaczej (ja ozdobiłam tort lokomotywą i wagonikami ponieważ wnukowie są na etapie fascynacji pociągami).Szkoda, że sezon truskawkowy trwa tak krótko! Są one pysznym lekiem: przeciwdziałają chorobie wieńcowej, infekcjom bakteryjnym, katarakcie, zaparciom... Truskawki mają dużo przeciwutleniaczy zapobiegających starzeniu się i zmianom nowotworowym (kwas elagowy i witaminę C). Najlepsze są owoce o żywej barwie, jędrne, przytwierdzone mocno do szypułek. Można je (krótko) przechowywać na dole lodówki - nie umyte, w odkrytym naczyniu. Lub zamrozić je.
marietta