Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kakaowy biszkopt przełożony musem truskawkowym i bitą śmietaną z mrożonymi wiśniami. Wierzch tortu zdobią owoce.

Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietanką

Składniki:

Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietanką

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 1 szklanka herbaty owocowej do nasączenia biszkoptu

Na mus truskawkowy:

  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe (słodzone)

Na wiśniową śmietankę:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietanką

ETAP 1:

Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietanką
Przygotowujemy biszkopt z dodatkiem kakao

Przygotowujemy biszkopt:

Mąkę przesiewamy do miseczki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy drewnianą łyżką.

Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Ciasto pieczemy w 170 st.C do suchego patyczka (ok. 40 minut). Blachę z ciastem zrzucamy na podłogę z wysokości kolan, a następnie wstawiamy do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i zostawiamy do wystudzenia.

ETAP 2:

Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietanką
Przygotowujemy mus z truskawek z dodatkiem galaretek

Przygotujemy mus truskawkowy.

Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Owoce blendujemy na mus, dodajemy ostygniętą galaretkę, mieszamy.

ETAP 3:

Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietanką
Przygotowujemy bitą śmietaną z wiśniami mrożonymi

Rozmrożone wiśnie dokładnie odcedzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fixów. Dodajemy cukier puder i wiśnie, miksujemy.

ETAP 4:

Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietanką
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy nasączamy herbatą.

Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy herbatą. Torcik przekładamy następująco: biszkopt - mus - śmietanka - biszkopt - mus - śmietanka - biszkopt - śmietanka. Tort dekorujemy owocami.