Sposób przygotowania:
Torcik z musem truskawkowym i wiśniową śmietankąETAP 1:
Przygotowujemy biszkopt:
Mąkę przesiewamy do miseczki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy drewnianą łyżką.
Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Ciasto pieczemy w 170 st.C do suchego patyczka (ok. 40 minut). Blachę z ciastem zrzucamy na podłogę z wysokości kolan, a następnie wstawiamy do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i zostawiamy do wystudzenia.
ETAP 2:
Przygotujemy mus truskawkowy.
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Owoce blendujemy na mus, dodajemy ostygniętą galaretkę, mieszamy.
ETAP 3:
Rozmrożone wiśnie dokładnie odcedzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fixów. Dodajemy cukier puder i wiśnie, miksujemy.
ETAP 4:
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy herbatą. Torcik przekładamy następująco: biszkopt - mus - śmietanka - biszkopt - mus - śmietanka - biszkopt - śmietanka. Tort dekorujemy owocami.