2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

SUPERPRZEPIS

Letnie mini torciki z owocami lata

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mini torciki-to ciasto biszkoptowe pieczone w kokilkach przełożone kremem, nasączone likierem z owocami i krystalicznie bezbarwną galaretką, ten deser to prawdziwa kwintesencja lata!

Letnie mini torciki z owocami lata Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letnie mini torciki z owocami lata

 

  • Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk:
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Poncz:
  • 100 ml likieru kokosowego
  • 100 ml wody

 

  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna)
  • 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest, czarna i czerwona porzeczka
  • Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • Masło do wysmarowania kokilek
  • Bułka tarta do posypania kokilek

Sposób przygotowania:

Letnie mini torciki z owocami lata

ETAP 1:

Letnie mini torciki z owocami lata
jajka miksujemy z cukrami mieszamy z mąką

Jajka zmiksować z cukrami na jednolitą gęstą pianę , wsypujemy stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy do połączenia.

ETAP 2:

Letnie mini torciki z owocami lata
ceramiczne kokilki smarujemy maslem oprószamy bułką

6 ceramicznych kokilek smarujemy masłem i oprószamy bułką, wlewamy po porcji przygotowanego ciasta na 3/4 wysokości kokilki.

Pieczemy 20 minut w tem 180*c,po upieczeniu wyciągamy, studzimy,

ETAP 3:

Letnie mini torciki z owocami lata
biszkopciki nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą

Zimne biszkopty kroimy wzdłuż, nasączamy ponczem z likieru i wody, smarujemy cienko konfiturą z porzeczki.

ETAP 4:

Letnie mini torciki z owocami lata
na sam koniec przełożyć mini torciki i udekorować.

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, zmiksować z utartym na puch masłem oraz likierem do uzyskania puszystej masy.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.

Kremem przełożyć mini torciki z reszty posmarować boki, oraz zrobić na wierzchu rozetki przez szprycę cukierniczą, boki obsypać orzechami zmieszanymi z wiórkami, na wierzchu ułożyć owoce, polać tężejąca galaretką, schłodzić w lodówce.

Smacznego!