Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo-owocowyCiasto na biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać olej.
Upiec biszkopt
Biszkopt piec ok 20 min w temp 180 st.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Można też podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne biszkopty.
Przygotowanie galaretki
We wrzątku rozpuścić galaretki. Gdy wystygną wrzucić mrożone owoce, wymieszać i wykładać na biszkopt. Galaretka będzie od razu tężeć.
Masa śmietanowa
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przełożyć do naczynia. Dodać cukier puder i ubijać na najwyższych obrotach.
Połowę wyłożyć na galaretkę, przykryć biszkoptem i wyłożyć drugą część na wierzch i boki.
Przybranie
Wierzch tortu przybrać owocami, u mnie dodatkowo rożek do lodów. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego:-)
redakcja
zbysiowa