Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo-owocowyCiasto na biszkopt
![Tort śmietanowo-owocowy Tort śmietanowo-owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tort-smietanowo-owocowy-540220.jpg)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać olej.
Upiec biszkopt
![Tort śmietanowo-owocowy Tort śmietanowo-owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tort-smietanowo-owocowy-540222.jpg)
Biszkopt piec ok 20 min w temp 180 st.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Można też podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne biszkopty.
Przygotowanie galaretki
![Tort śmietanowo-owocowy Tort śmietanowo-owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tort-smietanowo-owocowy-540223.jpg)
We wrzątku rozpuścić galaretki. Gdy wystygną wrzucić mrożone owoce, wymieszać i wykładać na biszkopt. Galaretka będzie od razu tężeć.
Masa śmietanowa
![Tort śmietanowo-owocowy Tort śmietanowo-owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tort-smietanowo-owocowy-540224.jpg)
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przełożyć do naczynia. Dodać cukier puder i ubijać na najwyższych obrotach.
Połowę wyłożyć na galaretkę, przykryć biszkoptem i wyłożyć drugą część na wierzch i boki.
Przybranie
![Tort śmietanowo-owocowy Tort śmietanowo-owocowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tort-smietanowo-owocowy-540225.jpg)
Wierzch tortu przybrać owocami, u mnie dodatkowo rożek do lodów. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego:-)
redakcja
zbysiowa