SUPERPRZEPIS

Tort śmietanowo-owocowy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tort śmietanowo-owocowy

Pyszne, lekkie i w dodatku pięknie się prezentuje :-) Dla mnie ciasto idealne na lato. Polecam wszystkim :-)

Składniki:

Tort śmietanowo-owocowy

Biszkopty

  • 6 jajek
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietany 30 %
  • Małe opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Galaretka

  • 3 galaretki malinowe
  • 400 g mrożonych mieszanych owoców (truskawki, maliny, poziomki, jagody)
  • 3,5 szkl wrzątku

Dodatkowo

  • Owoce do przybrania (brzoskwinie, truskawki, borówki, maliny itd) ilość wedle uznania

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo-owocowy

Ciasto na biszkopt

Tort śmietanowo-owocowy
Z podanych składników przygotować ciasto na biszkopt

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać olej.

Upiec biszkopt

Tort śmietanowo-owocowy
Biszkopt piec ok 20 min w temp 180 stopni

Biszkopt piec ok 20 min w temp 180 st.

Po wystudzeniu przekroić na pół.

Można też podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne biszkopty.

Przygotowanie galaretki

Tort śmietanowo-owocowy
Do wrzątku wsypać galaretki, następnie wrzucić owoce i wykładać

We wrzątku rozpuścić galaretki. Gdy wystygną wrzucić mrożone owoce, wymieszać i wykładać na biszkopt. Galaretka będzie od razu tężeć.

Masa śmietanowa

Tort śmietanowo-owocowy
Serek mascarpone i śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przełożyć do naczynia. Dodać cukier puder i ubijać na najwyższych obrotach.

Połowę wyłożyć na galaretkę, przykryć biszkoptem i wyłożyć drugą część na wierzch i boki.

Przybranie

Tort śmietanowo-owocowy
Wierzch przybrać owocami, schłodzić w lodówce najlepiej całą noc

Wierzch tortu przybrać owocami, u mnie dodatkowo rożek do lodów. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego:-)