Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo-owocowyCiasto na biszkopt
 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać olej.
Upiec biszkopt
 
Biszkopt piec ok 20 min w temp 180 st.
Po wystudzeniu przekroić na pół. 
Można też podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne biszkopty.
Przygotowanie galaretki
 
We wrzątku rozpuścić galaretki. Gdy wystygną wrzucić mrożone owoce, wymieszać i wykładać na biszkopt. Galaretka będzie od razu tężeć.
Masa śmietanowa
 
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przełożyć do naczynia. Dodać cukier puder i ubijać na najwyższych obrotach. 
Połowę wyłożyć na galaretkę, przykryć biszkoptem i wyłożyć drugą część na wierzch i boki.
Przybranie
 
Wierzch tortu przybrać owocami, u mnie dodatkowo rożek do lodów. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. 
Smacznego:-)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
redakcja
zbysiowa