Sposób przygotowania:
Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą
Na początek ucieramy jajko z cukrem dodając masło. Wszystko ucieramy na puszystą i gładką masę. Radzę używać wałka do ucierania lub też drewnianej łyżki. Następnie dodajemy otręby owiane (mogą być też inne ulubione otręby - ważne aby zastąpić mąkę zdrowym składnikiem) proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Białą czekoladę siekamy dosyć drobno. Tak samo postępujemy z migdałami. Można do tego deseru wykorzystać również migdały w płatkach i oszczędzić sobie czasu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Blaszkę do pieczenia w kształcie okręgu natłuszczamy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Na blaszce układamy małe kuleczki z przygotowanej masy w dość niewielkich odstępach. W czasie pieczenia ciastka "rozpłyną się " i połączą w smakowitą tartę. Pieczemy ok 10 minut. Jeśli chcemy uzyskać ciastka, musimy zrobić bardzo duże odstępy miedzy uformowanymi kuleczkami ponieważ zwiększą swoją objętość. Studzimy na kratce. Smacznego.