Sposób przygotowania:
Owsiane placuszki z czerwoną porzeczkąETAP 1
Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i pozostawiamy na około 30 minut, by napęczniały.
ETAP 2
Po tym czasie do płatków dodajemy pozostałe składniki ciasta: jajka, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę.
ETAP 3
Składniki miksujemy.
ETAP 4
Do gotowego ciasta dodajemy czerwoną porzeczkę. Łączymy ją z ciastem delikatnie za pomocą łyżki.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje porzeczko- owsianego ciasta.
Placuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Tak przygotowane oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
SylaUla
gusia1000