kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 46]

Fasolka w maślanym sosie cebulowo-pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała fasolka, która idealnie komponuje się z ziemniaczkami jako propozycja na wege obiadek. Doskonale smakuje z jajkiem sadzonym lub jako sos na kaszę. Można zajadać także z chlebem

Fasolka w maślanym sosie cebulowo-pietruszkowym

Składniki:

Fasolka w maślanym sosie cebulowo-pietruszkowym

 

Sposób przygotowania:

Fasolka w maślanym sosie cebulowo-pietruszkowym
Fasolkę (bez łykową) zyścimy z końcówek, gotujemy w osolonej wodzie-do miękkości, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego.

Wrzucamy na niego posiekaną w piórka cebulę, obraną i pokrojoną na drobno paprykę czerwoną. Dusimy do miękkości. Dodajemy naszą fasolkę, dokładamy czubatą łyżkę masła i całość dalej podduszamy. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajmy posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii.

Następnie jogurt naturalny rozrabiamy z 2 łyżkami mąki pszennej i 4 łyżkami ciepłej wody i zalewamy naszą fasolkę. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i cieplutki zajadamy.