SUPERPRZEPIS

Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i kolorowymi warzywami to świetny pomysł na smaczny obiad, idealny na letnie upały.

Składniki:

Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Ciasto na naleśniki

Farsz

  • 2 ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g pomidorków
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 100 g kukurydzy
  • suszone oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Przygotowanie ciasta naleśnikowego

Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu.

Przygotowanie ciasta naleśnikowego rozpoczynamy od roztrzepania jajek. Do jajek dodajemy mleko oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Naleśniki smażymy ok. 2-3 minuty na dobrze rozgrzanej patelni.

Przygotowanie farszu

Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Dobór składników do farszu można modyfikować według uznania.

Cebulę, ogórki oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę.

Do pokrojonych warzyw dodajemy tuńczyka, kukurydzę i czerwoną fasolę. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.

Przygotowanie naleśników

Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Przygotowane naleśniki spożywamy na zimno.

Usmażone naleśniki napełniamy farszem, składamy w trójkąty i serwujemy z dodatkiem pesto z bazylii lub salsy verde.