Sposób przygotowania:
Chleb kukurydziany z pestkami słonecznika
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do miski wsypujemy obie mąki, pestki słonecznika, wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy widelcem do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę, ciasto zagniatamy przez kilka minut na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Ciasto najlepiej zagniatać przez 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną. Wyrośnięte ciasto formując podłużny chlebek przekładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce żeby podrósł.
4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy. Najlepiej chleb studzić na metalowej kratce.
5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste to należy dolać mleka, a zbyt rzadkie to dosypać mąki.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę, ciasto zagniatamy przez kilka minut na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Ciasto najlepiej zagniatać przez 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną. Wyrośnięte ciasto formując podłużny chlebek przekładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce żeby podrósł.
4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy. Najlepiej chleb studzić na metalowej kratce.
5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste to należy dolać mleka, a zbyt rzadkie to dosypać mąki.