oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Ozór gotowany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chrzan podaje się oddzielnie lepiej bedzie...

Ozór gotowany

Składniki:

Ozór gotowany

 

  • 25 dag ozora
  • 20 dag chrzany
  • 200 g octu winnego
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ozór gotowany
Ozór wołowy dokładnie umyty, oskrobać nożem i ponownie umyć, po czym włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowany wrzucić na 5-10 minut do zimnej wody i - nie dopuszczając do całkowitego ostygnięcia - zdjąć z niego błonę, posolić go i zawinąć w serwetkę. Ostudzony ozór pokroić w plasterki i ułożyć na półmisku. Oczyszczone korzenie chrzanu zetrzeć na tarce, dodać ocet winny oraz sól i cukier