marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Ozór z pikantnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne wykwintne danie na każdą okazję.

Ozór z pikantnym sosem

Składniki:

Ozór z pikantnym sosem

 

  • 600 g ugotowanych ozorów
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 1/2 kg świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do samu

Sposób przygotowania:

Ozór z pikantnym sosem
Kup jeden duży lub 2-3 mniejsze najlepsze młode, ozory wołowe, dokładnie oczyścić je z błon ostrym nożem, umyj pod bieżącą wodą, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę i pieprz i ugotuj do miękkości. Wyjmij ugotowane ozory z garnka, natychmiast włóż je do na chwile do zimnej wody, dokładnie oczyść ze skorki ponownie włóż do gorącego bulionu, ale już nie gotuj. Przygotuj sos słodko-kwaśny: posiekaj cebulę drobną kostkę i razem z pokrojonym lub roztartym czosnkiem podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj przetarte przez sito lub zmiksowane pomidory, wcześniej oczywiście obrane ze skórki. Posyp sos drobno posiekaną natką pietruszki, dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i zagęść łyżką mąki. Gotuj sos jeszcze około 10 minut, a następnie gorący wyłóż na głęboki talerz lub półmisek. Do do sosu włóż ugotowane i pokrojone w paseczki ozory. Udekoruj danie świeżą zieleniną lub namoczonymi w wodzie suszonymi śliwkami. Danie może być podane zarówno jako gorąca przekąska z pieczywem, jak i drugie danie obiadowe. Wówczas idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, gotowaną marchewkę z groszkiem i kiszonymi ogórkami.