Sposób przygotowania:
Ozór z pikantnym sosem
Kup jeden duży lub 2-3 mniejsze najlepsze młode, ozory wołowe, dokładnie oczyścić je z błon ostrym nożem, umyj pod bieżącą wodą, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę i pieprz i ugotuj do miękkości. Wyjmij ugotowane ozory z garnka, natychmiast włóż je do na chwile do zimnej wody, dokładnie oczyść ze skorki ponownie włóż do gorącego bulionu, ale już nie gotuj. Przygotuj sos słodko-kwaśny: posiekaj cebulę drobną kostkę i razem z pokrojonym lub roztartym czosnkiem podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj przetarte przez sito lub zmiksowane pomidory, wcześniej oczywiście obrane ze skórki. Posyp sos drobno posiekaną natką pietruszki, dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i zagęść łyżką mąki. Gotuj sos jeszcze około 10 minut, a następnie gorący wyłóż na głęboki talerz lub półmisek. Do do sosu włóż ugotowane i pokrojone w paseczki ozory. Udekoruj danie świeżą zieleniną lub namoczonymi w wodzie suszonymi śliwkami. Danie może być podane zarówno jako gorąca przekąska z pieczywem, jak i drugie danie obiadowe. Wówczas idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, gotowaną marchewkę z groszkiem i kiszonymi ogórkami.