Miśka

Miśka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Pączki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Ich smaku nie da się opisać słowami. Oceńcie je sami;)

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • mąki, 200ml mleka, 12 żółtek, 10 dag masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Pączki
Przygotowanie: Rozpuścić drożdże w ciepłym (nie gorącym) mleku. Dodać pół szklanki mąki, żółtka, stopione masło, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko dokładnie i wyrabiać, aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Kiedy ciasto urośnie, dodać tyle mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy urośnie po 20 minutach, rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta wyciąć szklanką plastry. Wlać do rondla olej i podgrzać. Pączki smażyć na niezbyt gorącym oleju, ponieważ szybko się spieką a w środku będą niedopieczone. Jeżeli w czasie smażenia olej za bardzo się rozgrzeje, zdjąć na chwilę rondel z ognia. Smażyć po 12-15 minut każdą porcję pączków na złotobrązowy kolor.