kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pączki na mleku skondensowanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne pączki. Ciasto do pączków przygotowane w nietypowy sposób - jak na kopytka. Polecam

Pączki na mleku skondensowanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki na mleku skondensowanym

 

  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • około 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki na mleku skondensowanym
Do miski przelewamy mleko i dodajemy jajka i cukier waniliowy, mieszamy. Wsypujemy około 3/4 mąki i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.

Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną resztą mąki i ponownie zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki i tniemy niewielkie kluski jak na kopytka.

W garnku rozgrzewamy olej. Ręce natłuszczamy olejem i robimy okrągłe kuleczki, wkładamy do garnka z olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu
Pączki na mleku skondensowanym
Mleko, jajka i cukier waniliowy łączymy ze sobą.
Pączki na mleku skondensowanym
Z przygotowanego ciasta robimy podłużne wałeczki.
Pączki na mleku skondensowanym
Następnie tniemy je ostrym nożem jak na kopytka.
Pączki na mleku skondensowanym
Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy.