Sposób przygotowania:
Pączki z kawowym lukrem i skórką pomarańczową
Przygotowujemy rozczyn - do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z łyżeczką soli. Do miski wbijamy 6 żółtek ubijamy je na gładką masę, dodajemy wyrośnięte drożdże, wódkę jak i mąkę z solą - wyrobimy aż składniki się połączą.
Następnie wlewamy masło i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na równe części (około 8-10 większych pączków).
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka. Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h. Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik.
Przygotowujemy lukier: z cytryny wyciskamy sok, przecedzamy a następnie stale miksując wsypujemy cukier puder - lukier ma mieć gładką konsystencję. Następnie dodajemy mieloną kawę i miksujemy.
Lukrem smarujemy pączki, oprószamy skórką pomarańczową.
Następnie wlewamy masło i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na równe części (około 8-10 większych pączków).
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka. Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h. Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron. Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik.
Przygotowujemy lukier: z cytryny wyciskamy sok, przecedzamy a następnie stale miksując wsypujemy cukier puder - lukier ma mieć gładką konsystencję. Następnie dodajemy mieloną kawę i miksujemy.
Lukrem smarujemy pączki, oprószamy skórką pomarańczową.
SylaUla
Konczi
Dziękuję :) Długo szukałam idealnego przepisu ... i proszę, jest :) Polecam :)
Jagodowa
Konczi
Zgodzę się z Tobą ... nie ma lepszych niż domowe pączki :)