mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pączki karnawałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te pączki są leciutkie, niesamowicie puszyste, nadziane kremem czekoladowym oraz różą - wyjątkowy smak!

Pączki karnawałowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pączki karnawałowe

ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • 30g drożdży (świeżych)
  • 120g śmietany
  • 70g masła
  • ziarenka z laski wanilii
  • 25ml spirytusu (lub 40ml koniaku)
  • 700g mąki (dałam 150g krupczatki, 250g tortowej i 300g luksusowej)

 

  • 1-1,5 l oleju do smażenia

Nadzienie (wg uznania):

  • płatki dzikiej róży przetarte z cukrem
  • krem czekoladowy
  • marmolada
  • toffi

Polewa i dekoracja

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
  • do posypania: płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, siekane orzechy, drobinki czekoladowe, cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki karnawałowe
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć z lodówki śmietanę i jaja.

Mleko lekko podgrzewam, drożdże mieszam z łyżka cukru, połową szklanki mleka, dodaję łyżkę mąki, odstawiam do wyrośnięcia. Masło roztapiam.

W misce ucieram jaja, żółtka z resztą cukru, wlewam pozostałe mleko, dodaję ziarenka wanilii, śmietanę, alkohol. Wlewam wyrośnięte drożdże, wsypuję przesianą mąkę, mieszam wszystko, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut.

Po tym czasie dokładnie wyrabiam ciasto, dodając masło Ciasto po wyrobieniu będzie lekko klejące, ale miękkie.

Z ciasta robię kulę, wkładam do miski, smaruję olejem, przykrywam folią i odstawiam do lodówki na kilka godzin albo na noc do wyrośnięcia. Rano ciasto wyjmuję z lodówki, pozostawiam do ocieplenia na 2 godziny, następnie delikatnie odgazowuję, odrywam kawałki ciasta, lekko spłaszczam, nakładam nadzienie, zlepiam i formuję pączek. Pączki kładę na stolnicy posypanej mąką zlepioną stroną do dołu.

Ulepione pączki przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. W rondlu z grubym dnem rozgrzewam olej.

Pączki wykładam na olej wyrośniętą stroną, smażę ok. 2 minut, odwracam i smażę jeszcze 2 minuty.

Usmażone pączki wykładam na papierowy ręcznik, żeby pozbyły się nadmiaru tłuszczu.

Lukier: cukier puder ucieram z wodą. Gotowe pączki posypuję pudrem lub polewam lukrem, posypuję prażonymi płatkami migdałowymi, siekanymi orzechami lub skórką pomarańczową.

Smacznego! 
Pączki karnawałowe
Pączki - rozcieram jajka i żółtka z cukrem
Pączki karnawałowe
Pączki - zaczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki
Pączki karnawałowe
Pączki - ciasto po nocnym wyrastaniu w lodówce
Pączki karnawałowe
Pączki nadziane, wyrośnięte i czekają na smażenie
Pączki karnawałowe
Pączki po usmażeniu, polukrowane i czekająna zjedzenie;)
Pączki karnawałowe