Sposób przygotowania:
Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach
W letnim mleku wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Pozostały cukier miksuj z żółtkami i jajem. Do masy jajecznej dodaj rum, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli. Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na duży placek grubości 1 cm. c Usmaż pączki na złoty kolor w gorącym tłuszczu, najlepiej w frytownicy ustawiając pokrętło na pączki. Patyczkiem nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły (test suchego patyczka). c Po przestudzeniu podawaj pączki przecięte w połowie i nadziane konfiturą lub bitą śmietaną z owocami