jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W tym roku w Tłusty Czwartek upiekłam pączki bez nadzienia. Podałam więc z pączkami konfirutę z róży, z malin , bitą śmietanę i truskawki. Każdy nadziewał pączki przed jedzeniem tym, na co miał ochotę.

Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach

 

  • około 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 20 ml rumu 80%
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 7,5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka rumu 80% (lub spirytusu)
  • cukier puder do posypania
  • konfitury owocowe, bita śmietana, owoce

 

 

Sposób przygotowania:

Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach
W letnim mleku wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Pozostały cukier miksuj z żółtkami i jajem. Do masy jajecznej dodaj rum, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli. Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na duży placek grubości 1 cm. c Usmaż pączki na złoty kolor w gorącym tłuszczu, najlepiej w frytownicy ustawiając pokrętło na pączki. Patyczkiem nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły (test suchego patyczka). c Po przestudzeniu podawaj pączki przecięte w połowie i nadziane konfiturą lub bitą śmietaną z owocami
Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach
Możesz do pączków podać konfiturę z płatków róży lub malinową.
Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach
Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach
Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach
Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.