Sposób przygotowania:
Pączki z kajmakiem i polewą
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.
2. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet lub spirytus, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładamy porcję masy kajmakowej, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi i wycinamy mniejszą szklanką. Staramy się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży nam do polewy.
5. Pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby podrosły.
6. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
7. Cztery kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smarujemy nią pączki i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
8. Gotowe pączki podajemy i smacznego.
Rady: Z przepisu wyszło mi 15 pączków.Jeżeli do ciasta dodamy ocet lub spirytus pączki nie będą chłonęły oleju. Ja dodałam ocet, który jest niewyczuwalny w pączkach. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet lub spirytus, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładamy porcję masy kajmakowej, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi i wycinamy mniejszą szklanką. Staramy się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży nam do polewy.
5. Pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby podrosły.
6. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
7. Cztery kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smarujemy nią pączki i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
8. Gotowe pączki podajemy i smacznego.
Rady: Z przepisu wyszło mi 15 pączków.Jeżeli do ciasta dodamy ocet lub spirytus pączki nie będą chłonęły oleju. Ja dodałam ocet, który jest niewyczuwalny w pączkach. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
robaczek
Babeczka35
Zgadzam się z Tobą :)