teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Pączki na wodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tańsza alternatywa dla tradycyjnych pączków z mlekiem i dużą ilością żółtek.Zawsze się udają i wyśmienicie smakują.Nie zdążyłam polukrować, bo zniknęły

Pączki na wodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki na wodzie

 

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 10 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżeczka soli
  • 11/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pączki na wodzie
Wyciągamy wcześniej składniki,aby złapały wszystkie jednakową temperaturę pokojową. Drożdże ucieramy z cukrami,aż do rozpuszczenia. Następnie dolewamy letnią wodę i dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy oddzielone od białek żółtka,sól i olej. Wlewamy wodę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie, a po wyrobieniu lśniące. Ja przez dłuższą chwilę "kulkuję" je, czyli ugniatam 2 kulki obok siebie tak aby się stykały- poznałam ten sposób pracując w pizzerii;wtedy wspaniale wyrasta. Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozciągam palcami na stolnicy i wykrawam krążki- je również zostawiam do wyrośnięcia. Pączki smażę na rozgrzanym tłuszczu- najpierw pod przykryciem, a po odwróceniu bez ; powstaje wtedy biała obwódka. Po odsączeniu na serwetce i lekkim ostygnięciu nadziewam za pomocą szprycy marmoladą.
Pączki na wodzie
drożdże ucieram z cukrami do rozpuszczenia składników
Pączki na wodzie
do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka,sól,olej i wodę z drożdżami
Pączki na wodzie
zagniatam ciasto i wyrabiam go ,ażbędzie lśniące
Pączki na wodzie
wykrawam krążki, a po wyrośnięciu smażę na złoty kolor