Sposób przygotowania:
Pączki na wodzie
Wyciągamy wcześniej składniki,aby złapały wszystkie jednakową temperaturę pokojową. Drożdże ucieramy z cukrami,aż do rozpuszczenia. Następnie dolewamy letnią wodę i dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy oddzielone od białek żółtka,sól i olej. Wlewamy wodę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie, a po wyrobieniu lśniące. Ja przez dłuższą chwilę "kulkuję" je, czyli ugniatam 2 kulki obok siebie tak aby się stykały- poznałam ten sposób pracując w pizzerii;wtedy wspaniale wyrasta. Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozciągam palcami na stolnicy i wykrawam krążki- je również zostawiam do wyrośnięcia. Pączki smażę na rozgrzanym tłuszczu- najpierw pod przykryciem, a po odwróceniu bez ; powstaje wtedy biała obwódka. Po odsączeniu na serwetce i lekkim ostygnięciu nadziewam za pomocą szprycy marmoladą.