Sposób przygotowania:
Pączki domowe nadziewane powidłami
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy letnim mlekiem. Dodajemy tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy dwu krotnie swoją objętość, dodajemy 2 jajka i 2 żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek waniliowy, resztę mleka. Mieszamy wszystko i dobrze wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy 1/4 kostki letniego, stopionego masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykrywamy je i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robimy kulki z ciasta, rozciągamy na dłoni, nakładamy łyżeczką powidła, zlepiamy i formujemy kulkę. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wsypanym do małego sitka.