2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pączki serowe z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Drożdżdzowy wypiek z dodatkiem twarogu, i żółtek dzięki temu są pulchne i puszyste. polecam do kawy nie tylko w okresie karnawału

Pączki serowe z lukrem

Składniki:

Pączki serowe z lukrem

 

  • ½ kg mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego twarogu półtłustego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • Szczypta soli
  • Aromat cytrynowy
  • Olej do smażenia
  • Lukier do polania
  • Posypka do wypieków

Sposób przygotowania:

Pączki serowe z lukrem

ETAP 1:

Pączki serowe z lukrem
gotowe ciasto drożdżowe po wyrośnięciu w cieplym miejscu

Do miski wsypuję mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewam stopniowo ciepłe mleko, dodaję utarty twarożek oraz żółtka, zagniatam ręką ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki, wlewam masło i ponownie zagniatam aż będzie elastyczne i gładkie.

ETAP 2:

Pączki serowe z lukrem
wyrośniete ciasto wykladam na stolnicę wałkuję

Oprószam mąką nakrywam bawełniana ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 3:

Pączki serowe z lukrem
z rozwałkowanego wykrawam kółka szklanką jednakowej wielkości

Z wyrośniętego ciasta wałkuję prostokąt i szklanką wykrawam jednakowej wielkości kółka.
zostawiam na ściereczce do ponownego wyrośnięcia.

ETAP 4:

Pączki serowe z lukrem
na sam koniec smażę paczki we frytownicy na złocisto

Olej we frytownicy rozgrzewam wrzucam partiami pączki smażę z każdej strony aż się zezłocą.
Zimne polewam lukrem i dekoruję.