Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2674]

Rogaliki z marmoladą różaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rogaliki z musem marchewkowym, nadziewane marmoladą z dodatkiem konfitury z płatków róży to uczta dla podniebienia.

Rogaliki z marmoladą różaną

Składniki:

Rogaliki z marmoladą różaną

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 150 ml pure z marchewki
  • 120 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko całe
  • 5 dag masła roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 20 dag marmolady
  • 3 łyżki konfitury z płatków róży
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą różaną

ETAP 1:

Rogaliki z marmoladą różaną
Obraną i ugotowaną marchewkę zmiksować na gładki mus.

Marchewkę ugotować, osączyć, obrać, pokroić na kawałki, dokładnie zmiksować.

ETAP 2:

Rogaliki z marmoladą różaną
Z drożdży, cukru, mleka i mąki zrobić rozczyn.

Drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.

ETAP 3:

Rogaliki z marmoladą różaną
Mus marchewkowy i resztę składników połączyć z ciastem.

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukier, żółtka, sól i pure z marchewki, wyrabiać około 8-10 minut.

ETAP 4:

Rogaliki z marmoladą różaną
Ciasto wyrobić z płynnym masłem i ziarenkami z laski wanilii.

Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-70 minut.

ETAP 5:

Rogaliki z marmoladą różaną

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Radełkiem pokroić w prostokąty, naciąć tak aby powstał grzebyk. Ułożyć porcję marmolady wymieszaną z konfiturą różaną.

ETAP 6:

Rogaliki z marmoladą różaną

Zawinąć marmoladę ciastem złączeniem do spodu, rogaliki ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

ETAP 7:

Rogaliki z marmoladą różaną

Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Około 12-15 minut.