Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pączki wiedeńskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię pączki wiedeńskie, ale rzadko je robię. Zazwyczaj nie lukruję ich, ani nie posypuję cukrem pudrem. Lubię ten ich mało słodki smak.

Pączki wiedeńskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki wiedeńskie

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 120 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki wiedeńskie
Masło lub margarynę kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Następnie podgrzewamy do momentu zagotowania się składników. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy przesianą mąkę i sól szybko mieszając do momentu połączenia się składników. Podobnie wstawiamy na ogień i podgrzewamy przez około 2- 3 minuty, aż uzyskamy jednolitą masę. Masę przekładamy do miski miksera i ustawiamy wysokie obroty. Dodajemy do masy po jednym jajku ciągle miksując do momentu, gdy masa będzie gładka i jednolita. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką wyciskamy na papier do pieczenia okręgi ciasta. Następnie papier rozcinamy tak, żeby na każdym kawałku było jedno ciastko. Ciastka wraz z papierem wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz trzymając palcami jeden róg papieru. Ciasto powinno po kilkunastu sekundach odejść od papieru. Pieczemy ciastka z obu stron na lekko złoty kolor. Następnie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pączki wiedeńskie
Magrarynę podgrzewamy z wodą oraz cukrem.
Pączki wiedeńskie
Zagotowaną masę miksujemy z jajkami dodając je po kolei.
Pączki wiedeńskie
Ciasto wyciskamy na papier do pieczenia.
Pączki wiedeńskie
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.