Sposób przygotowania:
Pączki wiedeńskie
Masło lub margarynę kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Następnie podgrzewamy do momentu zagotowania się składników. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy przesianą mąkę i sól szybko mieszając do momentu połączenia się składników. Podobnie wstawiamy na ogień i podgrzewamy przez około 2- 3 minuty, aż uzyskamy jednolitą masę. Masę przekładamy do miski miksera i ustawiamy wysokie obroty. Dodajemy do masy po jednym jajku ciągle miksując do momentu, gdy masa będzie gładka i jednolita. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką wyciskamy na papier do pieczenia okręgi ciasta. Następnie papier rozcinamy tak, żeby na każdym kawałku było jedno ciastko. Ciastka wraz z papierem wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz trzymając palcami jeden róg papieru. Ciasto powinno po kilkunastu sekundach odejść od papieru. Pieczemy ciastka z obu stron na lekko złoty kolor. Następnie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.