Sposób przygotowania:
Pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków
W letnim mleku rozrobić drożdże z dodatkiem łyżki cukru i dwóch łyżek mąki.
Drożdże odstawić do wyrośnięcia.
Następnie do mąki dodać przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, margarynę, drożdże, ocet a na samym końcu ubite jajka z cukrem.
Wyrobić ciasto.
Z ciasta wyciąć szklanką krążki, nałożyć powidła śliwkowe lub marmoladę , zlepić dokładnie brzegi przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. ( ciasta nie wałkowa tylko odrywać rekom wyrobione ciasto i formować pączki).
Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wyjmować na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
Pączki bez nadzienia są równie dobre jak te z nadzieniem.
Drożdże odstawić do wyrośnięcia.
Następnie do mąki dodać przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, margarynę, drożdże, ocet a na samym końcu ubite jajka z cukrem.
Wyrobić ciasto.
Z ciasta wyciąć szklanką krążki, nałożyć powidła śliwkowe lub marmoladę , zlepić dokładnie brzegi przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. ( ciasta nie wałkowa tylko odrywać rekom wyrobione ciasto i formować pączki).
Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wyjmować na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
Pączki bez nadzienia są równie dobre jak te z nadzieniem.
kasia900
BozenaMatuszczyk
Dziękuję. Miło mi.;)
gusia1000