Sposób przygotowania:
Pączki z ziemniakamiETAP 1:
Ugotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, mieszam z rozpuszczonym ciepłym masłem.
ETAP 2:
W małej porcji ciepłego mleka z łyżką cukru, rozpuszczam drożdże, odstawiamy aż zaczyn się ruszy.
ETAP 3:
W misce mieszam mąkę, dodaje szczyptę soli, wlewam ciepłe mleko, oraz zaczyn.
Jajka ubijam z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewam do miski, dodaję rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiam.
Gotowe przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce aż podwói objętość
ETAP 4:
Ciasto wałkuję na grubość 1 cm, szklanką wykrawam kółka, nadziewam nadzieniem zlepiam i odstawiam do ponownego wrośnięcia.
Smażę na rozgrzanym oleju.