2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pączki z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Pączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Z dodatkiem konfitury różanej to poezja smaków.

Pączki z ziemniakami

Składniki:

Pączki z ziemniakami

 

  • 60 dag mąki pszennej
  • 40 dag gotowanych ziemniaków
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 10 dag roztopionego masła
  • 7 łyżek cukru
  • 1 mała torebka cukru z prawdziwą wanilią -16 g
  • duża szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rumu
  • konfitura lub marmolada różana
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pączki z ziemniakami

ETAP 1:

Pączki z ziemniakami
zmielone ziemniaki wymieszać z masłem na papkę

Ugotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, mieszam z rozpuszczonym ciepłym masłem.

ETAP 2:

Pączki z ziemniakami
następnie robimy zaczyn drożdżowy czekamy aż się ruszy

W małej porcji ciepłego mleka z łyżką cukru, rozpuszczam drożdże, odstawiamy aż zaczyn się ruszy.

ETAP 3:

Pączki z ziemniakami
wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce

W misce mieszam mąkę, dodaje szczyptę soli, wlewam ciepłe mleko, oraz zaczyn.

Jajka ubijam z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewam do miski, dodaję rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiam.

Gotowe przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce aż podwói objętość

ETAP 4:

Pączki z ziemniakami
zlepione pączki z nadzieniem odstawiam do ponownego wyrośnięcia

Ciasto wałkuję na grubość 1 cm, szklanką wykrawam kółka, nadziewam nadzieniem zlepiam i odstawiam do ponownego wrośnięcia.

Smażę na rozgrzanym oleju.


Tagi:

pączki