SUPERPRZEPIS

Pączkowe muffinki z dżemem

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pączkowe muffinki z dżemem Więcej zdjęć (4)

Muffinki przypominające w smaku pączki

Składniki:

Pączkowe muffinki z dżemem

 

  • 125 ml mleka
  • 50g masła lub margaryny
  • 2 nieduże jajka
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80g cukru
  • 12 łyżeczek dżemu
  • Cukier puder
  • Barwniki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Pączkowe muffinki z dżemem
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, dodajemy resztę mokrych składników, tj. mleko, jajka i ekstrakt waniliowy i dokładnie ze sobą mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem i sodą. Łączymy suche składniki z mokrymi, ale nie mieszamy zbyt dokładnie- powinny pozostać grudki w cieście. Natłuszczone otwory w blaszce do pieczenia muffinek zapełniamy do połowy ciastem, wkładamy po łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 stopni. Z cukru pudru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody robimy gęsty lukier, który po podzieleniu na części barwimy barwnikami. Upieczone muffinki odrobinę studzimy i ozdabiamy kolorowym lukrem.
Pączkowe muffinki z dżemem
Nakładamy ciasto, potem dżem i znowu ciasto i wkładamy formę do nagrzanego piekarnika
Pączkowe muffinki z dżemem
z cukru pudru, wody i barwników robimy gęsty, kolorowy lukier
Pączkowe muffinki z dżemem
Upieczone muffinki dowolnie ozdabiamy. Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.