Sposób przygotowania:
Pączkowe muffinki z dżemem
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, dodajemy resztę mokrych składników, tj. mleko, jajka i ekstrakt waniliowy i dokładnie ze sobą mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem i sodą. Łączymy suche składniki z mokrymi, ale nie mieszamy zbyt dokładnie- powinny pozostać grudki w cieście. Natłuszczone otwory w blaszce do pieczenia muffinek zapełniamy do połowy ciastem, wkładamy po łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 stopni. Z cukru pudru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody robimy gęsty lukier, który po podzieleniu na części barwimy barwnikami. Upieczone muffinki odrobinę studzimy i ozdabiamy kolorowym lukrem.
pszczolkaanulka