xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Pączkowe muffiny z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne pączkowe muffiny nadziane domowym dżemem. U mnie dżem brzoskwiniowy z dużymi kawałkami owoców. Polecam ;-)

Pączkowe muffiny z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączkowe muffiny z dżemem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu lub konfitury.
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pączkowe muffiny z dżemem
W jednym naczyniu połączyłam ze sobą mleko, olej i żółtka jajek. Białka ubiłam w misce na dość sztywną pianę, dalej ubijając wlewałam mokre składniki cienką strużką. Odstawiłam na bok. W oddzielnej misce zmieszałam ze sobą składniki suche. W tym czasie w misce z mokrymi składnikami zrobiła się cała masa pęcherzyków powietrza ;-) Mokre skł. przelałam do suchych, wymieszałam w miarę delikatnie widelcem. Papilotki napełniłam ciastem - 1 łyżka ciasta - 1 łyżeczka dżemu, 1 łyżka cista. do 3/4 wysokości papilotki. Piekłam w 180'C przez 20-25 min. Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem. Wyszło mi 12 muffin. Jako nadzienia użyłam domowego dżemu brzoskwiniowego z dużymi kawałkami owoców. ;-) smacznego. 
Pączkowe muffiny z dżemem
W dużej misce zmieszałam ze sobą składniki suche i mokre.
Pączkowe muffiny z dżemem
Na ciasto wykładamy łyżeczkę dżemu
Pączkowe muffiny z dżemem
Dzem przykrywamy drugą warstwą ciasta do 3/4 wys.
Pączkowe muffiny z dżemem
pieczemy 20-25min w temp 180'C nast. studzimy