Sposób przygotowania:
Pączusie po włosku - Baci di ricotta
Serek ricotta zmiksować, zmielić lub przetrzeć przez sito. Do serka dodać całe jajka, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę, startą skórkę cytrynową, cynamon, cukier i cukier waniliowy oraz tyle mąki, aby ciasto po zmiksowaniu było bardzo gęste, ale nadawało się jeszcze do nabierania łyżką.
W razie konieczności dodać łyżkę śmietany.
Za pomocą dwóch niewielkich łyżek formować małe pączusie i smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju.
Usmażone pączusie osączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem waniliowym (można go połączyć z cynamonem).
W razie konieczności dodać łyżkę śmietany.
Za pomocą dwóch niewielkich łyżek formować małe pączusie i smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju.
Usmażone pączusie osączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem waniliowym (można go połączyć z cynamonem).