Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pączusie po włosku - Baci di ricotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Baci do Ricotta (czyli w tłumaczeniu "całuski z ricottą") są dość podobne do naszych oponek twarogowych.

Pączusie po włosku - Baci di ricotta

Składniki:

Pączusie po włosku - Baci di ricotta

 

  • ser ricotta 300 g Lubię
  • jajka 2 duże
  • cynamon mielony pół łyżeczki
  • otarta skórka z cytryny
  • cukier kryształ 4-5 łyżek
  • cukier waniliowy 30 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączusie po włosku - Baci di ricotta
Serek ricotta zmiksować, zmielić lub przetrzeć przez sito. Do serka dodać całe jajka, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę, startą skórkę cytrynową, cynamon, cukier i cukier waniliowy oraz tyle mąki, aby ciasto po zmiksowaniu było bardzo gęste, ale nadawało się jeszcze do nabierania łyżką.

W razie konieczności dodać łyżkę śmietany.

Za pomocą dwóch niewielkich łyżek formować małe pączusie i smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju.

Usmażone pączusie osączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem waniliowym (można go połączyć z cynamonem).