zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2374]

Karnawałowe oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karnawał to czas kiedy nie liczymy kalorii i jemy pyszne pączki, faworki czy oponki oraz róże karnawałowe. Jednym słowem smażone na głęboki oleju pyszności. Ja mam dziś oponki z dodatkiem twarogu, mascarpone i ricotty. Oj jakie one są pyszne.

Karnawałowe oponki

Składniki:

Karnawałowe oponki

 

  • 125 g półtłustego twarogu
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki ricotty
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szk cukru
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Karnawałowe oponki
Do miski przesiać mąkę razem z sodą. Następnie dodać mascarpone, rozgnieciony twaróg a także cukier, cukier waniliowy, żółtka i ricottę.

Wszystko połączyć najlepiej używając widelca a potem zagnieść ciasto. Na oprószonym mąką blacie rozłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłońmi na grubość około 1 cm.

Potem za pomocą szklanki i kieliszka wycinać oponki. Środki można zostawić albo zagnieść ciasto i ponownie wycinać oponki.

Oponki smażyć na zloty kolor z obu stron na oleju a usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec maczać w lukrze i posypać posypką.